Regionale voetbalclubs in de top-500 jeugdopleidingen

VELDHOVEN – UNA uit Veldhoven (Zeelst) is de hoogst geplaatste vereniging uit deze regio in de nieuwste top-500 van jeugdopleidingen bij amateurclubs. De vereniging, waarvan het eerste elftal in de derde divisie speelt, staat op de 33ste plaats. Voor clubs zijn de ranglijsten een aardige graadmeter om te zien hoe het is gesteld met de jeugdopleiding.

De ranglijsten zijn gebaseerd op de resultaten van de jeugdelftallen JO13-1 tot en met JO19-1 in het seizoen 2023-2024. Vanuit de regio zijn er verder nog ‘ereplekken’ voor: SV Valkenswaard (185ste), Dommelen (270ste), Oirschot Vooruit (330ste), RKVVO (331ste), EFC (373ste) en Bladella (391ste).

De ene club speelt op hoog niveau, door eigen spelers goed op te leiden, de andere door spelers van buiten te scouten. Grotere clubs hebben statistisch gezien meer getalenteerde spelers en hebben daarmee een voordeel ten opzichte van kleinere clubs. De ranglijsten zeggen door dergelijke factoren niet alles over de kwaliteit van een jeugdopleiding, maar brengen wel goed in beeld op welk niveau clubs spelen.