Hondenfokker Eersel verliest rechtszaak

Eersel – Hondenfokker Jan Paridaans uit Eersel heeft een rechtszaak verloren tegen de gemeente Eersel en de dierenwelzijnsorganisatie House of Animals. De rechtbank in Den Bosch heeft alle eisen van Paridaans afgewezen.

Hond achter tralies
Foto: NVWA

In strijd met bestemmingsplan

Paridaans, die al jaren onder vuur ligt vanwege illegale hondenfokkerij en slechte leefomstandigheden voor de dieren, probeerde een hondenfokkerij en hondenpension te starten op de Grote Aardweg in Eersel. De rechter oordeelde echter dat dit niet toegestaan is volgens het bestemmingsplan. Ook het bezwaar dat Paridaans had ingediend tegen House of Animals, die zich inzet voor dierenwelzijn, werd afgewezen. De rechter bevestigde dat de organisatie terecht betrokken is bij de zaak.

Vervolg en financiële straffen

House of Animals heeft de misstanden bij Paridaans aan de kaak gesteld, waarna de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) meerdere keren heeft ingegrepen. Begin dit jaar werd bepaald dat Paridaans geen dieren meer mag houden. Zijn rechtszaak, die sinds 2022 loopt, was bedoeld om te bewijzen dat zijn activiteiten als agrarisch moeten worden beschouwd en dus toegestaan zijn. De rechter besloot echter dat alleen varkens- en veebedrijven zijn toegestaan volgens het bestemmingsplan.

Paridaans had goede hoop dat de aanwezigheid van een dierenpension zou helpen.  Dat zou kunnen, volgens de gemeente, maar niet voor een combinatie met een fokkerij. House of Animals is blij met de uitspraak maar maakt zich ook zorgen omdat Paridaans het toch wil blijven proberen.

Eerder deze maand werd hij al veroordeeld tot het betalen van ruim 82.000 euro aan dwangsommen voor het overtreden van regels bij het houden van dieren.