Nieuwe besmettingsgolf blauwtong

BLADEL/BERGEIJK/OIRSCHOT –  De nieuwe besmettingsgolf van het blauwtongvirus heeft in Bladel en Bergeijk tot nu toe dertien (mogelijk) besmette bedrijven opgeleverd. Dit zijn er twee meer dan een week geleden. Landelijk zijn er nu bijna achthonderd (mogelijke) gevallen, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Schapen op de heide

Verspreiding in de regio

De getroffen bedrijven zijn verspreid over de gemeente aangetroffen: twee in Hoogeloon, één in Bladel, twee in Luyksgestel, één in Bergeijk, één in Riethoven en drie in Oirschot. Het gaat om vijf door bloedonderzoek bevestigde besmettingen en vier bedrijf waar de dieren de symptomen van blauwtong vertonen.

In heel Noord-Brabant zijn tot en met donderdag 140 bedrijven besmet geraakt. De blauwtongvariant die nu rondgaat is dezelfde als vorig jaar, toen tienduizenden dieren overleden. Dierenartsen adviseren het gebruik van vliegwerende middelen om knutten, kleine mugjes die het virus verspreiden, op afstand te houden.

Zorgen onder Veehouders

Wat eigenaren van schapen, geiten en koeien vooral zorgen baart, is dat de knutten pas stoppen met vliegen als het ’s nachts weer gaat vriezen. Dit kan nog maanden duren, waardoor het virus zich vrijwel ongehinderd kan verspreiden. Wat kan helpen is om de dieren bij het vallen van de avond in een goed geventileerde stal te zetten.

Blauwtong is een virale ziekte die vooral schapen treft, maar ook geiten en runderen kunnen besmet raken. Het virus wordt verspreid door knutten, die vooral actief zijn in de warmere maanden. Symptomen van de ziekte zijn onder andere koorts, zwelling van de kop, zweren in de bek en kreupelheid.

De NVWA blijft de situatie nauwlettend volgen en adviseert veehouders om preventieve maatregelen te nemen en alert te zijn op symptomen bij hun dieren. Veehouders die een vermoeden hebben van blauwtong bij hun dieren, wordt verzocht dit direct te melden bij de NVWA.