Zeelst herdenkt bombardement op 17 september

VELDHOVEN – Op 17 september herdenkt kerkdorp Zeelst dat 80 jaar geleden een bombardement 19 inwoners van het voormalige gehucht Cobbeek en de Heuvelstraat het leven kostte. Deze gebeurtenis blijft belangrijk voor de gemeenschap.

Herdenkingsmonument Veldhoven
Foto: gemeente Veldhoven

Een dag voor de bevrijding, op 17 september 1944 vielen geallieerde bommen op Cobbeek, dicht bij de huidige Heuvelstraat en het politiebureau. De geallieerden wilden Duitse luchtafweerkanonnen uitschakelen voor Operatie Market Garden. Hoewel de inwoners bommen gewend waren door de nabijheid van vliegveld Welschap, werden ze die dag voor het eerst zelf getroffen.

Vergissing

Aanvankelijk dachten mensen dat het bombardement een vergissing was. Maar in 2014 bracht onderzoek van de Documentatiegroep Volkel een foto aan het licht met daarop een luchtafweerkanon, verborgen in een boerderij in Cobbeek. Dit kanon was mogelijk het doelwit van de geallieerden. Achteraf bleek het bombardement onnodig, omdat de Duitsers het vliegveld al enkele dagen eerder hadden verlaten.

Impact

Het bombardement had een enorme impact op de gemeenschap. Negentien mensen stierven, waaronder Nard de Haas, die werd geraakt terwijl hij zijn vrouw in veiligheid bracht, en Jan Verwimp, die werd getroffen terwijl hij zijn kind op de arm had.

Toen de Engelse tanks Zeelst binnenreden, juichte niemand. Het dorp rouwde om de slachtoffers die kort daarvoor waren begraven. Deze tragedie leeft nog steeds onder de oudere inwoners van Zeelst. Om ook de jongere generaties bewust te maken van deze geschiedenis, geven basisscholen in Veldhoven voorlichting over de Tweede Wereldoorlog en dit bombardement.

Jaarlijkse herdenking

De jaarlijkse herdenking vindt plaats op 17 september bij het monument in het Citycentrum, dat onlangs is verplaatst naar het Meiveld. Jac van Lieshout geeft op 12 september om 19.00 uur een lezing over het bombardement in Bibliotheek Veldhoven. Toegang is 5 euro, maar gratis voor leden van Erfgoedhuis Veldhoven en de bibliotheek. Aanmelden kan via info@erfgoedhuisveldhoven.nl.