‘Fatbike ongewenst op campings’

EERSEL – Michel Huigevoort, directeur van Recreatiepark TerSpegelt in Eersel, heeft een duidelijke mening over de opmars van elektrische steps en fatbikes op vakantieparken: “De elektrische steps moeten ze bij ons thuislaten.”

Jongere op fatbike
Foto: Studio040

Vakantieparken en campings in Brabant ervaren steeds meer overlast van gasten die met fatbikes en elektrische steps over het terrein racen. Dit leidt regelmatig tot onveilige situaties. Camping De Heische Tip in Zeeland heeft na diverse ongelukken fatbikes verboden, en andere parken overwegen vergelijkbare maatregelen.

Veiligheidsproblemen

Huigevoort heeft op zijn park een toename gezien in het gebruik van deze elektrische vervoersmiddelen. Hoewel de populariteit van fatbikes toeneemt, baart vooral de elektrische step hem zorgen. Het gemak van een snel vervoermiddel op een groot park als TerSpegelt, waar tot vierduizend gasten verblijven, is begrijpelijk. Veel gasten willen niet alles lopend doen en vinden een step die 25 kilometer per uur kan halen praktisch. Echter, dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee voor andere campinggasten, vooral kinderen die niet altijd voorzichtig zijn.

Bij Recreatiepark De Achterste Hoef in Bladel merken ze ook een stijgende populariteit van fatbikes ten opzichte van vorig jaar. Toch is een verbod op deze fietsen lastig te handhaven, omdat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen verschillende soorten elektrische fietsen. Ze proberen hardrijdende gasten wel aan te spreken, ongeacht het type fiets. Elektrische steps zijn daar echter al enkele jaren verboden om de veiligheid van de jongste campinggasten te waarborgen.

Aanpak verschilt per camping

Camping De Heische Tip in Zeeland besloot fatbikes te verbieden na drie ongelukken op één dag. Veiligheid en toenemende irritatie onder gasten waren de belangrijkste redenen voor dit verbod.

Huigevoort begrijpt dat de aanpak per camping kan verschillen en sterk afhangt van de doelgroep. De ene camping is de andere niet, en eigenaren moeten maatregelen treffen die het beste passen bij hun specifieke situatie en gastengroep.