Oirschot stopt betaling in huurconflict De Kemmer

OIRSCHOT – De gemeente Oirschot gaat een openstaande rekening van bijna 30.000 euro aan sportcentrum De Kemmer niet betalen.

Evenement met scholieren in sportcentrum De Kemmer

Dit om te voorkomen dat de toch al hoge huurachterstand verder oploopt. Voor de exploitant kwam dit als een verrassing. Hij stelt dat er afspraken zijn gemaakt om de achterstand pas vanaf 2025 af te lossen. Of hij dan nog de exploitant is, is onzeker, aangezien zijn contract binnenkort afloopt.

Huidige financiële situatie en eerdere steunmaatregelen

De factuur heeft betrekking op gymlessen voor basisscholen. Volgens de gemeente kampt sportcentrum De Kemmer met een aanzienlijke huurschuld, die is opgelopen tot 166.000 euro. Door de betaling van deze factuur uit te stellen, kan de gemeente dit bedrag verrekenen met de openstaande schuld.

In eerdere pogingen heeft de gemeente geprobeerd de exploitant te ondersteunen. Door onder meer coronasteun in de vorm van huurkorting en een voorschot. Toch zijn de gemaakte afspraken over terugbetaling niet nagekomen, aldus de gemeente.

Toekomst De Kemmer onzeker

De exploitant, Max Adriaansen, heeft een ander verhaal. Hij beweert dat hij pas volgend jaar hoeft te beginnen met aflossen. Hoewel deze afspraak volgens hem mondeling is gemaakt, is deze niet schriftelijk vastgelegd. Tot nu toe heeft hij geen signalen ontvangen dat dit een probleem zou zijn.

Adriaansen zegt dat hij eerst de tijd kreeg om de zaken op orde te brengen. Daarna zou hij in twee jaar de huurachterstand inlopen. In 2022, toen het sportcentrum op het punt stond om te vallen, stelde hij een crisisplan op. Hij wijst naar de hoge energieprijzen en een moeizame start na de overname, waarbij hij direct te maken kreeg met een lockdown.

Nieuwe clubs

De situatie is inmiddels verbeterd. De sporthallen zijn weer goed gevuld, vooral in het najaar wanneer tennissers en hockeyers binnen sporten. Adriaansen heeft ook nieuwe clubs aangetrokken, zoals jongerenwerk, dagbesteding en een bridgeclub. Het sportcentrum is uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplek voor het dorp.

Om kosten te besparen, heeft Adriaansen ingrijpende maatregelen genomen. Het vaste personeel is ontslagen en het schoonmaakbedrijf is vervangen door zelf aangeschafte apparatuur. De horeca is bovendien geautomatiseerd.

Adriaansen ging ervan uit dat hij de kans zou krijgen om zijn investeringen terug te verdienen en vanaf 2025 te beginnen met aflossen. De gemeente herkent deze afspraak echter niet. Het huurcontract loopt af in 2025, en het is onduidelijk of hij de tijd krijgt om het volledige bedrag terug te betalen.

Aanbesteding

De gemeente bereidt zich voor op een nieuwe aanbesteding van het sportcentrum, omdat het contract niet automatisch verlengd kan worden. Ook heeft de gemeente gesproken met gebruikers van de sporthal. Zij uitten hun zorgen over de veiligheid, hygiëne en het gebrek aan toezicht. Toen er geen verbetering optrad, schakelde de gemeente een professioneel schoonmaakbedrijf in om de sanitaire voorzieningen, kleedkamers en de sportvloer grondig te reinigen.

De Kemmer speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de inwoners van Oirschot. Het fungeert als een centrale plek waar sportverenigingen, scholen, en andere groepen gebruik van maken voor hun activiteiten. Naast sport biedt het centrum ook ruimte voor sociaal-maatschappelijke activiteiten, zoals jongerenwerk, dagbesteding, en clubs zoals een bridgeclub. Deze multifunctionaliteit maakt het sportcentrum tot een belangrijk ontmoetingspunt in de gemeenschap.