Nest Aziatische hoornaar geruimd

VELDHOVEN – Achter Huize Sele in Veldhoven is deze week een nest van de Aziatische hoornaar geruimd. Kort daarna werd een tweede nest ontdekt aan de Grenswal, eveneens in Veldhoven.

Nest hoornaar in de boom

Een buurtbewoner meldde het nest, waarna een expert van de bijenvereniging St. Ambrosius de situatie onderzocht en Rob Voesten inschakelde. Rob, een bioloog die gespecialiseerd is in het bestrijden van Aziatische hoornaars, verwijderde meerdere nesten in verschillende plaatsen.

Met een hoogwerker en beschermende kleding haalde hij het nest, dat ongeveer dertig centimeter groot was, uit een boom. De koningin zat er ook in. Het nest is veilig opgeborgen in een afgesloten container en naar Robs huis in Siebengewald gebracht, waar hij andere nesten bewaart en als voer aan zijn kippen geeft.

De Aziatische hoornaar werd voor het eerst in 2017 in Nederland gespot. Deze grote wesp heeft zwarte antennes en poten met gele uiteinden. Het aantal nesten groeit elk jaar. Rob verwacht dat we ze nooit helemaal kwijt zullen raken, maar probeert zoveel mogelijk nesten te verwijderen.

Verspreiding voorkomen

Het is belangrijk om vóór oktober zoveel mogelijk nesten op te ruimen. Dit voorkomt dat nieuwe koninginnen volgend jaar nesten bouwen. Uit elk nest kunnen honderden koninginnen voortkomen, waarvan een klein deel overwintert en nieuwe nesten maakt.

Imker Adrie Couwenberg, lid van de bijenvereniging, legt uit dat een koningin eerst een klein nest maakt, maar later naar een boom verhuist om een groter zomernest te bouwen. Deze nesten kunnen zo groot worden als een skippybal. Hoornaars eten vooral insecten, waaronder bijen, en zijn minder agressief dan wespen, behalve als hun nest wordt verstoord.