Extern bureau adviseert fusie tussen Best en Oirschot

BEST/OIRSCHOT – Het is voor de Noord-Brabantse gemeente Best beter om op termijn met de aangrenzende gemeente Oirschot te fuseren. Dat staat in een rapport van een extern adviesbureau.

Burgemeester Hans Ubachs (D66) van Best is het hiermee eens. Hij geeft aan dat de capaciteit van de gemeente binnen drie tot vijf jaar onder druk komt te staan. “Dat is slechts één bestuursperiode. Dat kritieke punt hebben we dus snel bereikt,” zegt hij tegen de lokale omroep Studio040. Best moet daarom snel nadenken over de toekomst. “Door groter te worden, kunnen we de dienstverlening aan burgers blijven garanderen,” voegt hij toe.

Fusie met Oirschot heeft de voorkeur

Hoewel Son en Breugel ook dichtbij ligt, voelt Best meer voor een fusie met Oirschot. “Fuseren met Son en Breugel? We hebben niet zoveel met die gemeente, ondanks dat we buren zijn,” aldus Ubachs. Eerder onderzoek liet al zien dat Oirschot openstaat voor een fusie. Ook Best staat nu positief tegenover deze optie.

Positieve reacties van inwoners

De inwoners van Best en Oirschot lijken ook een fusie te steunen. Uit een peiling van afgelopen lente blijkt dat veel mensen in beide gemeenten een fusie wel zien zitten.

Gemeenteraad

Toch is de fusie nog niet zeker. Op 16 september bespreekt de gemeenteraad van Best het rapport. Zij beslissen dan of ze de plannen verder willen uitwerken. Ubachs heeft er vertrouwen in: “Het rapport is duidelijk. Dit is de beste oplossing. Ik geloof dat we verder gaan.”

Als de raad instemt, kunnen de plannen voor een fusie met Oirschot verder worden uitgewerkt. Best zou dan binnen enkele jaren haar zelfstandigheid kunnen opgeven.