Lokale omroepen in De Kempen op weg naar streekomroep
Veldhoven – De lokale omroepen in de streek de Kempen versterken hun samenwerking en zetten de stap naar een streekomroep. Het gaat om lokale omroepen die te horen zijn in Bladel, Eersel, Bergeijk, Reusel-De Mierden, Veldhoven, Heeze-Leende en Cranendonck, Valkenswaard en Oirschot. De naam van de nieuwe streekomroep is 1Kempen.
‘Met de uitbreiding van ons samenwerkingsverband met de Valkenswaardse Omroep Stichting en Stichting Lokale Omroep Oirschot is een concrete stap gezet naar een toekomstbestendige streekomroep die kan voldoen aan de eisen die na 2025 gesteld gaan worden’. Dat zeggen de bestuursleden Jo Caris, Cobi Dijkhuizen, Giel Menting, Martien van Pinxteren en Jan van Tulden van het samenwerkingsverband.
Het gaat om deze lokale omroepen:
Streekomroep De Kempen (Bladel, Eersel, Bergeijk, Reusel-De Mierden)
Omroep Veldhoven (Veldhoven)
RTV Horizon (Heeze-Leende en Cranendonck)
Valkenswaardse Omroep Stichting (Valkenswaard)
Stichting Lokale Omroep Oirschot (EENFM)
In de lokale omroepsector is veel aan het veranderen. Lokale omroepen worden belangrijker in hun rol van waakhond van de lokale overheden en zij kunnen de lokale gemeenschappen verbinden met hun journalistiek en programma’s. Dat ziet ook het Ministerie van OCW in, dat meer geld ter beschikking stelt aan de publieke lokale omroepen. Naar verwachting wijzigt de Mediawet in 2025 en gaan er nieuwe eisen gelden. Daarom is het van belang dat de lokale omroepen, die vaak net te kwetsbaar in omvang en menskracht zijn, nauw samenwerken om zo tot een professionele organisatie te komen. Een organisatie met een publieke, onafhankelijke, niet-commerciële missie.
Behoud lokale identiteit
Dat er stappen gezet gaan worden naar een streekomroep betekent niet dat de lokale omroepen gaan verdwijnen. De omroepen streven naar een gezamenlijk bestuur, centrale professionele nieuwsredactie en gezamenlijke inkoop van faciliteiten, maar ondertussen willen de omroepen hun lokale identiteit behouden. Ze blijven dus nieuws en programma’s maken voor de plaatselijke gemeenschappen over lokaal herkenbare onderwerpen. Daartoe brengen ze met professionele begeleiding vanuit de sectororganisatie NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) in kaart wat de verschillende omroepen doen, waar ze elkaar kunnen aanvullen en wat er gezamenlijk opgepakt kan worden. Eind dit jaar moet er meer duidelijkheid zijn.
Vrijwilligers
De omroepen kiezen ervoor om langzaam in elkaar te groeien, van onderop en gelijkwaardig, en geven zo zelf invulling aan de toekomstige streekomroep. “Vrijwilligers zijn voor ons van groot belang. Zij vormen ons netwerk, maken onze programma’s, en er zal altijd ruimte zijn voor vrijwilligers in de nieuwe streekomroep” zeggen de bestuursleden van het samenwerkingsverband. De samenwerking bouwt voort op het samenwerkingsverband Streekomroep Kempenland dat Streekomroep De Kempen, Omroep Veldhoven en RTV Horizon in 2018 hebben opgericht. De landelijke sectororganisatie NLPO heeft de indeling van streekomroepen in Nederland aan het nieuwe samenwerkingsverband in De Kempen aangepast.
De nieuwe website staat online.