Gerard Panken uit Bladel is ‘Brabantse Uilenbeschermer van het Jaar’
BLADEL – Honderden uilen nam hij onder zijn vleugels. Na dertien jaar vrijwillig bikkelen mag Gerard Panken (69) uit Bladel zich de Brabantse Uilenbeschermer van het Jaar noemen. “Het geeft een kick.”
“Steenuiltjes”, roept Gerard vanaf de ladder. “Kijk, dit is de moeder. En vier jongen”, zo laat hij glunderend zien bij het openen van een nestkast. De vogels worden gewogen en geringd. “Jonge uiltjes, dat geeft gewoon een kick.”
“Zoveel emotie! Er kwam zoveel los”, zegt hij, terugdenkend aan het krijgen van de titel. “De charme van de uil is dat-ie je aankijkt met zo’n blik van: wat kom je doen? De uil houdt altijd een oogje in het zeil”, zo verklaart hij de spanning.
Gastlessen
Een uiltje knappen achter de geraniums, dat is niks voor de kwieke pensionado. “Je wil niet weten hoeveel tijd hierin gaat zitten”, lacht Gerard. Naast het bezoeken van ruim honderd nestkasten geeft hij ook gastlessen op scholen. Bovendien volgde hij een drie jaar durende opleiding om de vogels te mogen ringen.
Grijze bolletjes: dat is vaak het uiterlijk van de uilenbeschermer. Daarom richt Gerard zich op jongeren. “Voor als wij niet meer durven te klimmen”, lacht hij. Of zij het vak ook sexy vinden? “Zeker, de uil fascineert! Vooral bij gastlessen”, merkt Gerard. “Hoogstwaarschijnlijk komen er weer nieuwe leden bij ons jeugdgroepje.”
Mensenmens
De vereniging is dan ook lovend over ‘hun’ uilen-goeroe Gerard. ‘Hij is een ‘mensenmens’, iemand die doorheeft dat natuurbescherming hand in hand gaat met educatie, enthousiasmering en het betrekken van mensen bij wat je doet. Het overbrengen van ‘het uilenverhaal’ doet hij met alle plezier én succes’, zo is te lezen in een persbericht.
De kerk- en steenuil hebben lange tijd in de gevarenzone gezeten. “Mede dankzij de vrijwilligers van de uilenbescherming zijn ze niet langer met uitsterven bedreigd”, stelt Brabants Landschap. De vrijwilligers hangen kasten op, controleren deze en maken ze schoon.
In heel Brabant waren vorig jaar 576 vrijwilligers. In totaal hangen er 2132 nestkasten voor de kerkuil en 4496 voor de steenuil in onze provincie.
Nieuwsgierigheid