‘Voor honden kan likken over een slakkenspoor al levensgevaarlijk zijn’

Naaktslakken
Foto: Studio040

REGIO – Het is misschien niet algemeen bekend onder huisdierbezitters, maar slakken kunnen levensgevaarlijk zijn voor honden en katten. Zelfs een likje aan het slijm kan al fataal zijn.

In het slijm van de slak kunnen namelijk twee gevaarlijke parasieten zitten: de longworm en de Franse hartworm. Wanneer een hond of kat een slak opeet of zelfs maar in aanraking komt met het slijmerige spoor is er een risico om ziek te worden.

Als één van de parasieten in het lichaam van een viervoeter is gekomen, plant die zich voort. De larven van de worm kunnen dan vanuit de darm doordringen in de bloedvaten en zelfs in de longen terecht komen. Dit kan ernstige benauwdheid, hoesten en ademhalingsklachten veroorzaken.

“Vervolgens poepen deze honden of katten de parasiet weer uit, en verspreidt de parasiet zich nog verder”, legt dierenarts Ian van Alphen van Dierenziekenhuis in Eindhoven uit. Hij ziet in de praktijk vaker huisdieren die worden getroffen door de parasiet en verwacht dat dat aantal de komende tijd gaat toenemen.

Natter

Dat er zo veel slakken zijn, komt omdat het natter is dan normaal rond deze tijd. Dat in combinatie met de onwetendheid bij eigenaren van honden en katten vormt een behoorlijk risico. “Ik wist niet dat slakken gevaarlijk zijn voor honden. Daar heb ik nog nooit van gehoord”, vertelt een vrouw die haar hond uitlaat.

Zo bezorgd als zij is, is niet iedereen. Een andere wandelaar haalt zijn schouders op. “Mijn hond eet niet van de grond”, zegt hij. Maar zo ver hoeft het niet eens te komen. Volgens dokter Van Alphen kan alleen likken over een slijmspoor al gevaarlijk zijn.

En dit gebeurt sneller dan je denkt: een balletje dat een nacht in de tuin heeft gelegen zou zomaar eens besmet kunnen zijn. Van Alphen: “Want als een hond iets in zijn bek neemt waar net een slak overheen heeft gekropen, kan hij al ziek worden.”

Ontwormen

De eerste symptomen bij honden en katten zijn hoesten en kortademig zijn. De dierenarts raadt aan om de huisdieren op tijd te ontwormen. Daarnaast geeft hij de tip om de tuin te controleren op slakken en versterking in te roepen van ándere dieren als het mis. “Maar je tuin bijvoorbeeld veilig voor egels. Die eten ’s nachts namelijk veel slakken op.”

Bron Studio040