Grondwaterpeil bereikt historische hoogte in regio

Volkstuintjes in Luyksgestel zijn helemaal ondergelopen
Foto: KempenTV

REGIO – In het gebied van waterschap De Dommel valt al acht maanden bijna twee keer zoveel regen als normaal. Het zorgt op veel plekken voor overlast, zo laat het waterschap weten.

Normaal gesproken valt er van oktober tot juni zo’n 520 millimeter water. De afgelopen seizoenen lag de hoeveelheid neerslag echter flink hoger met 850 tot 1000 millimeter aan water, 65 tot 90 procent meer dan gewoonlijk.

“Nooit eerder zagen we het grondwater in Brabant zo lang zo hoog staan. Zelfs op hoge, meestal droge plekken. Dat is ongekend”, zo meldt het waterschap. “En dit maandenlang, overal in het gebied. Hoog grondwater zorgt voor natte kelders, grote plassen of hele percelen onder water.”

Door de hoge grondwaterstanden is het Dommelgebied nu extra gevoelig voor stortbuien: het water trekt niet meer de bodem in en zorgt direct voor overlast, zo klinkt het.

Ingrepen

Waterschap de Dommel was de laatste jaren bezig met ingrepen om water langer vast te houden in de natuur, dat was niet gek, omdat in eerdere jaren lange periodes van droogte voorkwamen in de regio. Dat het water inmiddels hoog blijft staan, heeft met die ingrepen weinig te maken, zo zegt het waterschap.

“Eerste resultaten van onderzoek laten zien dat het verband er niet is”, zegt watergraaf Erik de Ridder. “Het is overal nat, ook op plekken waar jaren geen ingrepen zijn geweest, staat grondwater hoog. Ook buiten ons gebied en in grote delen van ons land zorgt de regen voor problemen. Frustrerend, maar een feit.”

Volgens De Ridder is het watersysteem simpelweg niet opgewassen tegen drie seizoenen zoveel regen. “Als deze periode ons iets laat zien, is dat het werken aan een veel robuuster watersysteem keihard nodig is.”