Nieuwe duurzame woningen in Oirschot

OIRSCHOT – In Oirschot start een nieuw project: 400 biobased woningen in een natuurlijke omgeving. Samen met omwonenden en belangenorganisaties is een plan gemaakt, dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. De bouw begint in 2026.

Gebiedsvisie De Kemmer
Beeld: De Urbanisten

Oirschot heeft dringend nieuwe woningen nodig. In De Kemmer komen de komende tien jaar 400 huur- en koopwoningen voor verschillende doelgroepen. De gebiedsvisie, opgesteld met omwonenden en belangenorganisaties, vormt de basis voor verdere plannen.

Winnende plan: Nieuwe Oogst

Het winnende plan, Nieuwe Oogst, ziet de gemeenschap als basis voor een biobased cultuur. Biobased verwijst naar materialen en producten die gemaakt zijn van natuurlijke, hernieuwbare bronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Dit kan bijvoorbeeld hout, bamboe, plantenvezels, en andere organische materialen zijn. Het doel is om duurzamer en milieuvriendelijker te bouwen door gebruik te maken van grondstoffen die hergroeien en minder belastend zijn voor het milieu. Dit betekent dat bewoners bewust in harmonie met de natuur leven en samen voor hun omgeving zorgen. De gemeente wil een uniek woonlandschap creëren, gebaseerd op het karakteristieke landschap van de regio.

Programma een nieuwe bouwcultuur

Dit project is onderdeel van het programma ‘Een nieuwe bouwcultuur’, dat biobased en natuurinclusief bouwen stimuleert. De gemeente wil de opgedane kennis bundelen in een publicatie.