Bijzondere 3D-schilderijen van Oirschotse kunstenaar
OIRSCHOT – Een bijzonder mens en een bijzondere kunstenaar. Zo kan Marcel Bastiaans wel worden beschreven. De oud-Eindhovenaar – tegenwoordig woonachtig in Oirschot – beschikt over een vaardigheid die maar weinig collega’s hebben: hij kan 3D schilderen.
En hij maakt niet alleen schilderijen, maar beschildert ook Lamborghini’s, Bugatti’s en Ducati’s en werkt voor Yahama, Ray-Ban, Tata Industries, NASA en Playboy. “Ik schilder wat ik mooi vind. En dat ook anderen het kunnen waarderen, is mooi meegenomen. Een paar jaar geleden liet ik een bevriende kunstenaar wat werken van me zien en hij viel bijna van zijn stoel. Zonder dat ik het zelf in de gaten had, bleek ik driedimensionaal te kunnen schilderen. Vervolgens ben ik gaan experimenteren en heb het verder geperfectioneerd.”
Lange tijd heeft Marcel het voor zich gehouden, want hij was van mening dat mensen zijn werken zo ook mooi moesten vinden. “Ik geef ze daarna een 3D-brilletje en dan gaan sommigen helemaal uit hun dak. Haha!” Marcel geeft toe dat dit ook zijn eerste reactie was. “Ik kreeg van mijn collega een brilletje en keek toen naar mijn schilderijen. Ze ‘explodeerden’ gewoon! Uiteindelijk heb ik er zo’n drie jaar over gedaan om te ontdekken hoe ik dat effect er nog beter kon inkrijgen.”
Laagjes
Onwetend als hij was, dacht Marcel eerst dat het alleen met kleurgebruik te maken had. “Maar dat is het niet. Zonder nu meteen te verklappen wat het ‘geheim’ is, maar ik schilderde sowieso altijd al in laagjes. Soms wel meer dan dertig. Vandaar ook dat dit met mijn schilderijen gebeurde. Mijn techniek is nu verder ontwikkeld. Ik dioe het nu bewust. Ik ga vaak naar andere exposities en ik heb nog niets gezien dat lijkt op hetgeen ik maak.”
Een heel klein deel van de schilderijen die Marcel heeft gemaakt, is momenteel te zien en te bewonderen in galerie De Kunstlkeuken in Valkenswaard. Marcel: “Je komt op een gegeven moment achter wat werkt, hè. De locatie van de kleuren. En de plaatsing van de kleuren. Maar ook de combinatie van kleuren. Want je denkt: ‘O, dat gebeurt alleen maar met rood. Of met oranje. Maar dat is het niet. Ik had op een gegeven moment een schilderij gemaakt, dat was alleen maar groen en goud. En dat deed het ook….”
Design Academy
Marcel volgde de Design Academy in Eindhoven en zijn eerste werken waren met name realistisch. “Bijna fotorealistisch. Dus ook stillevens en zo. Op een gegeven moment is het een combinatie geworden met abstract. Ach, weet je, ik teken al vanaf mijn vijfde en schilder sinds mijn achtste. Dat ik ook ontwerper ben, zie je vaak terug in mijn werk. De grafische grapjes. De balans en de harmonie. Als ik ergens een blokje weghaal, moet er ergens een lijntje bij. Of andersom. Want anders klopt het niet.”
Als hem wordt gevraagd of deze gedrevenheid niet enigszins naar autisme neigt, schiet Marcel in de lach. “Ik denk dat veel kunstenaars dit hebben. Autistisch en high sensitive. Ik heb wel eens een test gedaan en daaruit bleek overduidelijk dat ik hooggevoelig ben. Dat gaf wel een innerlijke rust. Ik snapte nu plotseling waarom ik als kind vaak anders reageerde dan mijn klasgenootjes. Mijn vrouw herkende het ook meteen.
Ateliers
Zoals gezegd, komt Marcel oorspronkelijk uit Eindhoven. “Maar ik heb ook een atelier in New York en op Lesbos en Ibiza. Mijn rust vind ik echter hier. In Oirschot heb ik twee ateliers. In het ene – in een oud nonnenklooster – maak ik mijn sculpturen (Marcel ontwierp onderscheidingen voor onder meer tv-coryfeeën als Hennie Huisman en Willem Duys en de verkiezing van de ‘Auto van het Jaar’, red.). En zo’n tweehonderd meter verderop, in dezelfde straat, heb ik mijn schildersatelier.”
Daarnaast zijn er drie galeries buiten Nederland, waar geregeld werken van Marcel hangen: in Santa Barbara (VS), Wenen en Florence. “Er is afgesproken dat ik zelf bepaal wat er komt hangen. Met name de galeries in Oostenrijk en Frankrijk zijn wel belangrijk voor, want daar komen ook veel mogelijke kopers uit de rest van Europa. En veel Aziatische klanten.”
Eer
Tot slot, wanneer heeft Marcel de meeste eer van zijn werk? “Als ik de mensen een goed gevoel kan geven. Als ik een glimlach op hun gezicht kan toveren. Zo simpel kan het zijn. Misschien is dat wel het hoogst haalbare voor een kunstenaar. Omdat smaken verschillen en je het nooit voor iedereen goed kun doen. Als mensen dan blij worden van mijn schilderijen, is dat best bijzonder.”
De expositie ‘Believing is seeing’ is te zien in galerie De Kunstkeuken, Markt 23 in Valkenswaard.