Herdenking 80 jaar bevrijding Cranendonck
CRANENDONCK – In september wordt in Cranendonck de tachtigste verjaardag van de bevrijding herdacht met bijna drie weken vol activiteiten.
Deze herdenking omvat onder andere exposities, lezingen, een openluchtspel en een belevingstocht. Op 20 september 1944 werden Budel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Gastel en Soerendonk bevrijd door Britse soldaten. Een dag later volgde de bevrijding van Maarheeze. De voorbereidingen voor deze herdenking zijn in volle gang.
Activiteiten en Evenementen
De herdenking wordt georganiseerd door een projectgroep die vijftien jaar geleden is begonnen met het coördineren van herdenkingen. Er zijn bijna twintig organisaties bij betrokken, zoals de gemeente Cranendonck, het Vfonds en het Budelse oorlogsmuseum. Van 5 tot en met 22 september worden diverse activiteiten gehouden, waaronder lezingen, exposities, en filmvertoningen. Er is ook een kinderbevrijdingsfestival en een interactief scholenproject genaamd ‘Schrijf een brief aan de vrijheid’. Scholieren leren hierbij over de jonge verzetsstrijder Kees Kappers.
Bevrijdingsweekend en Openluchtspel
Het bevrijdingsweekend vindt plaats van 20 tot en met 22 september, met de onthulling van een nieuw veteranenmonument en een belevingstocht in Budel. Op 21 september is er de jaarlijkse Fakkelestafette, waarbij atleten, wapenbroeders en veteranen het bevrijdingsvuur langs de oorlogsmonumenten brengen. Het openluchtspel ‘Toen het donker was’ herdenkt de zes Dorpleinse oorlogsslachtoffers die op 5 september 1944 door Duitse SS’ers werden vermoord.
De herdenking van tachtig jaar bevrijding leeft enorm in Cranendonck. Met activiteiten zoals het openluchtspel en de belevingstocht wordt verwacht dat een kwart van de inwoners bereikt zal worden. De projectgroep benadrukt het belang van het overbrengen van de boodschap van vrede aan de jongere generatie, vooral gezien de huidige wereldsituatie.
Meer informatie is te vinden op www.80jaarherdenkingbevrijdingcranendonck.nl