‘De Heks van Almen’ nu naar Someren

SOMEREN – Het theaterstuk ‘De Heks van Almen’ wordt nu opgevoerd in Natuurtheater De Donck in Someren, nadat het in mei niet door kon gaan vanwege regen.

De heks van Almen

Heksenjacht en Heden

‘De Heks van Almen’ vertelt het verhaal van Aleida, de eerste vrouw in Nederland die als heks werd vervolgd in 1472. Theatermakers Achterhoek speelt dit stuk sinds 2020 op plekken waar heksenvervolgingen plaatsvonden, en laat zien dat de dynamieken van toen nog steeds bestaan. De voorstelling is een eerbetoon aan onschuldige slachtoffers.

Voorstelling in de Regio

Vier vrouwen uit Heeze-Leende brachten de voorstelling naar de regio om de lokale gemeenschap te verbinden. Er zijn speciale teksten geschreven over de geschiedenis van Noord-Brabant, met nadruk op de heksenprocessen in De Peel. De voorstellingen worden opgedragen aan de slachtoffers uit de regio.

Herdenkingsmonumenten

In zes gemeenten (Cranendonck, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Helmond, Someren en Asten) komen herdenkingsmonumenten voor de heksenvervolgingen van 1595. Zes kunstenaars werken aan de ontwerpen en in 2025 worden deze plekken verbonden via een recreatieve route.

Informatie

Informatie over speeldata en speeltijden, bezoek www.theatermakersachterhoek.nl.