Oirschot maakt zich zorgen om toenemend alcoholgebruik bij jongeren

OIRSCHOT – Wethouder van Oirschot, Corine van Overdijk, uit haar bezorgdheid over de toenemende consumptie van alcohol en andere middelen onder jongeren in de gemeente. Ondanks eerdere maatregelen blijft het percentage jongeren dat drinkt en rookt stijgen.

Feestende jongeren met shotjes
Foto: Studio040/Rogier van Overvliet

Uit de recentste Gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat 28 procent van de Oirschotse jongeren tussen 12 en 18 jaar in de afgelopen vier weken dronken of aangeschoten is geweest. Dit is aanzienlijk hoger dan het regionale gemiddelde van 16 procent en het landelijke gemiddelde van 15 procent. Twee jaar geleden was dit percentage in Oirschot nog 22 procent.

Daarnaast meldt 29 procent van de jongeren dat zij meer dan vijf glazen alcohol in één keer hebben gedronken, tegenover 19 procent in Zuidoost-Brabant en 18 procent landelijk.

Toename van roken en vapen

Het roken onder jongeren is ook toegenomen: in 2019 rookte 12 procent van de jeugd, terwijl dit in 2023 is gestegen naar 22 procent. Vapen vertoont een nog grotere stijging, van 13 procent in 2019 naar 32 procent in 2023. Van Overdijk benadrukt dat vapen net zo zorgwekkend is als alcoholgebruik. “Allemaal van die zoete smaakjes, maar vapen is niet kinderlijk onschuldig, het is heel ongezond.”

Vapende jonge vrouw
Foto: Pixabay

Gebrek aan betrokkenheid van ouders

Ondanks campagnes zoals “Skip die trip” en voorlichtingsprogramma’s op scholen, ziet de wethouder geen verbetering. Van Overdijk wijst naar de ouders als een ontbrekende schakel in de aanpak. Bijna 52 procent van de jongeren drinkt voornamelijk thuis, en 56 procent krijgt de alcohol van hun ouders. Bovendien vindt 61 procent van de jongeren dat hun ouders alcoholgebruik goedkeuren.

Oplossingen

De gemeente roept ouders op om mee te denken en heeft een e-mailadres (info@oirschot.nl) geopend voor ideeën. Samen met de horeca zal de gemeente een voorlichtingsavond organiseren om ouders te informeren over de gevolgen van alcohol op het puberbrein.

Uit een enquête blijkt dat 59 procent van de ondervraagden vindt dat ouders verantwoordelijk moeten worden gehouden voor het overmatige drankgebruik van hun kinderen. Van Overdijk dringt erop aan dat ouders de ernst van de situatie inzien en actief meewerken aan een oplossing.