Waterschap De Dommel start voorbereidingen voor groot onderhoud

REGIO – Sinds maandag 2 september is Waterschap De Dommel gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het groot onderhoud aan Riool Zuid bij de Stratumse Heide. Aannemer Vissers Ploegmakers begint met het inrichten van het werkterrein. Wat de komende periode nog meer gaat opvallen, is de kap van een stuk bos langs de snelweg A67.

De bomen die hier bovenop de rioolleiding staan, moeten verwijderd worden om ruimte te maken voor het vervangen van de rioolleiding. Het gedeelte van Riool Zuid tussen knooppunt Leenderheide en de Rielsedijk is van slechte kwaliteit. Hier komt een nieuwe leiding. Deze grote onderhoudsklus start in januari 2025.

“Om de rioolleiding te kunnen vervangen, maken we een strook rond de leiding vrij van bomen en struiken”, geeft Ron de Mol van Vissers-Ploegmakers aan. “Over het grootste gedeelte van het tracé gebruiken we een werkstrook van vijftig meter breed. We hebben ruimte nodig om de sleuf te graven voor de nieuwe leiding, maar ook voor het materieel, de opslag van de grond en het uitgraven van de oude betonnen buis. Daar waar de leiding een historische bomenrij kruist, maken we de werkstrook smaller.”

Nadat het werk klaar is, eind 2025 of begin 2026, wordt het gebied opnieuw ingericht met heide, struiken en bomen. De Mol: “Boven op de nieuwe leiding komen struiken terug in plaats van bomen, omdat deze minder diepe wortels hebben en daarmee geen schade aan kunnen brengen aan de leiding.”

Bosbeheer Schuttersbos

Het kappen van de bomen, parallel aan de A67, wordt gecombineerd met de beheerwerkzaamheden die Brabants Landschap en Bureau van Nierop als beheer van hun bossen de komende periode uitvoert. Het gaat om het uitdunnen en selectief kappen in het Schuttersbos op de Stratumse Heide. Hierdoor verbetert de afwisseling in het bos. Meulendijks rondhout uit Heeze voert het werk uit vanaf 9 september. Mogelijk zijn hierdoor wandel- en struinpaden tijdelijk afgesloten.

Het tijdelijke werkterrein, met bouwkeet en opslag, komt op een stuk grond van Brabants Landschap. Dit perceel ligt ten noorden van de modelvliegclub en dichtbij de rioolleiding. Vanaf 2 september start aannemer Vissers-Ploegmakers met de aanleg en het inrichten van deze werkplaats. Het werkterrein is bereikbaar via de weg Gijzenrooi. In het najaar brengen we er, via deze weg, al nieuwe rioolbuizen en andere materialen naar toe. Dit betekent dat er vrachtwagens rijden over deze weg.

Grote onderhoudsklus

Riool Zuid is een grote betonnen rioolleiding die ligt onder een gedeelte van de Stratumse Heide. Deze grote en belangrijke transportleiding verplaatst een indrukwekkende hoeveelheid afvalwaterwater van veel inwoners en bedrijven in deze regio. “Op regenachtige dagen stroomt er zo’n 13.000 m3/per uur aan afvalwater doorheen. Dat zijn ongeveer 100.000 badkuipen vol met rioolwater per uur”, vertelt projectmanager Patrick van Iersel.

Dit afvalwater gaat allemaal naar de rioolwaterzuivering in Eindhoven. Een gedeelte van deze leiding is beschadigd en versleten. Om te zorgen dat het afvalwater ook in de toekomst naar de zuivering kan blijven stromen, vervangen we dit stuk van de leiding. Dit is een flinke en ingewikkelde onderhoudsklus. Begin 2025 start de aannemer met het grote graafwerk dat we verwachten eind 2025 af te ronden.”