Buurtschap Oud Dommelen na negentien jaar weer de ‘beste’ in prachtig Corso Valkenswaard

VALKENSWAARD – ‘Een indrukwekkend ontwerp, waarbij het verhaal goed is doorvertaald. De figuranten versterken ook nog het concept.’ De jury van Corso Valkenswaard kende enkele maanden geleden buurtschap Oud Dommelen al de Ontwerpprijs toe. De rol van een van de favorieten werd zondag vervolgens waargemaakt. Oud Dommelen is na negentien jaar weer eens de ‘beste’. En voor ontwerper Robert Claassen was het nog eens extra bijzonder.

‘De Levende Himphamp’ van Oud Dommelen werd de winnaar van Corso 2024.

Samen met zijn jonge collega’s Siska Jeurissen en Irene Driesen had hij zich verdiept in een sprookje uit Noord-Brabant over een opscheppende smid en een ridder die de vrouw van de smid veel mooier vindt dan zijn eigen vrouw. Hij stuurt de smid op pad met onmogelijke opdrachten, maar de smid slaagt – met de hulp van een oud vrouwtje – iedere keer. Uiteindelijk straft de smid de ridder en zijn overspelige vrouw door een soort toverspreuk. Als hij ‘Hou vast’ roept, plakt alles wat de ridder aanraakt aan hem vast. Zo ontstaat de levende Himphamp.”

De plakkerige chaos was prachtig weergegeven in een kleurrijke wagen waarop ontzettend veel was te zien en te beleven. Alles en iedereen maakte – letterlijk – deel uit van de wagen en gaat op in de smurrie, die langzaam en gezicht krijgt. Zo wordt de Himphamp (een woord zonder duidelijke betekenis, red.) gevormd. De jury kende Oud Dommelen de meest punten toe. “Het was heel spannend”, aldus ontwerper Robert, “en ik ben hartstikke trots en blij dat we weer eens hebben gewonnen. Het is een prijs voor iedereen die heeft meegeholpen.”

De ‘Zwaanridder’ van Stadsebergen won de Publieksprijs én Vakmanschapsprijs.

Brabantse Dag

De ervaren ontwerper noemt het dan ook ‘een waardering voor het collectief’. “Wij hebben met z’n drieën iets bedacht, maar dan moet het nog wel worden gemaakt.” Het is voor hem sowieso een prachtig jaar, want enkele weken geleden won hij met Vriendenkring Hopeloos ook de 65ste editie van de Brabantse Dag in Heeze. “Dit is natuurlijk helemaal fantastisch”, glundert Robert. “De mensen uit Heeze zijn hier komen helpen en wij zijn met een groep vanuit Dommelen ook daar gaan bouwen. Weet je, meedoen is mooi, maar als al het werk ook nog eens wordt beloond, is het nóg mooier!”

Dommeldal had de heksenvervolgingen in de zeventiende eeuw als inspiratiebron. ‘Molkwerum 1611’ behaalde de derde plaats en de prijs van de Kinderjury.

Even verderop staat een lachende Koen Stammen, bouwer bij buurtschap Stadsebergen. Hij geniet zichtbaar van de feestelijke taferelen bij Oud Dommelen. “Het is ze van harte gegund. Dat we zelf vijfde zijn geworden, zegt me niet zoveel. We hebben met heel veel plezier onze wagen gebouwd en het is uiteindelijk aan de jury om te bepalen wie er wint. We hebben met onze ‘Zwaanridder’ (de laatste wagen van ontwerper Eric Faassen, red.) de Vakmanschapsprijs gewonnen én – met overweldigende meerderheid – de Publieksprijs, dus we kunnen onmogelijk ontevreden zijn!”

Winnaars

Het pilsje in zijn hand smaakt Koen prima, na alle inspanningen van de afgelopen maanden. En dit geldt voor alle vrijwilligers van de buurtschappen en de Stichting Corso Valkenswaard, die er in samenwerking met Valkenswaard Viert en theater De Hofnar weer een prachtig weekend van hebben gemaakt. De viering van 80-jarige bevrijding van Valkenswaard kon niet beter worden ingeluid. Of, zoals de afscheid nemende voorzitter Gabriëlla Buijs het zei: “Jullie zijn allemaal winnaars!” Een luid applaus was het gevolg…

‘Sól Cultus’ van Kerkakkers eindigde als tweede en behaalde, samen met Crescendo, de Innovatieprijs.

Uitslag Corso 2024

1. Oud Dommelen (De Levende Himphamp), 2. Kerkakkers (Sól Cultus-de zonneverering), 3. Dommeldal (Molkwerum 1611), 4. Hazestraat (Nest), 5. Stadsebergen (Zwaanridder), 6. Crescendo (De Gierige Dame), 7. Graafschap (Wensenweg), 8. Reisvenne Oranje (Harley Dyson Machines Inc.), 9. Wilhelmina (Nachtmerrie), 10. Borkel en Schaft Reynaert de Vos), 11. Kompas (De Brabantse Aap), 12. Leenderweg (Wonder te Lidlum).

Paradeprijs: Dommeldal en Oud Dommelen. Publieksprijs: Stadsebergen. Vakmanschapsprijs: Stadsebergen. Kinderjury: Dommeldal. Innovatieprijs: Crescendo en Kerkakkers. Ontwerpprijs: Oud Dommelen.