Luuk de Jong onthult AED in Veldhoven

VELDHOVEN – PSV-spits Luuk de Jong heeft woensdagmiddag een AED onthuld op basisschool De Heiacker in Veldhoven. Dit is één van de twaalf hartschokapparaten die Philips en de Hartstichting aan PSV hebben geschonken na het landskampioenschap.

Luuk de Jong op basisschool De Heiacker
Foto: Studio040

Elf PSV-spelers mochten zelf bepalen waar de apparaten geplaatst werden, en ook de fans konden een locatie aandragen. Luuk de Jong koos voor basisschool De Heiacker in Veldhoven, een suggestie van Bianca van Gestel. Bianca, medewerkster van het Catharina Ziekenhuis, ziet dagelijks hoe belangrijk AED’s zijn. Tot haar verbazing was er in haar eigen wijk echter nog geen aanwezig.

Gulle gift

“Er waren wel wat AED’s in de buurt, maar deze bevonden zich in winkels en waren na sluitingstijd niet bereikbaar,” legt ze uit. Bianca had eerder geprobeerd een AED via het buurtcentrum te regelen, maar liep tegen financiële obstakels aan. “De kosten liggen tussen de 1.200 en 2.000 euro en dan moet hij ook nog onderhouden worden.” Dankzij de gulle gift van Philips hangt er nu toch een AED in de wijk, iets wat volgens Bianca een grote verbetering is.

Ook Philip Scholts, partnershipmanager bij Philips, benadrukt het belang van de actie: “Met deze donatie dragen we direct bij aan de bereikbaarheid van zorg in de wijk. De AED is niet alleen voor de school, maar ook voor de buurt, dus we slaan twee vliegen in één klap.”

Hopelijk nooit nodig

Nu het levensreddende apparaat eindelijk op de basisschool hangt, voelt Bianca grote opluchting. “Ik ben enorm blij, maar ik hoop dat ik hem nooit hoef te gebruiken.”