Stichting Kamermuziek Veldhoven verbreedt cultureel aanbod

Wim Hofstra (staand) en Han Vogel
Wim Hofstra (staand) en Han Vogel @Foto Bert Jansen

VELDHOVEN  – Middels een kamermuziekserie wil de nieuwe Stichting Kamermuziek Veldhoven het culturele aanbod in de regio verbreden. Zij biedt daarbij een podium aan veelal jonge professionele musici van lokale, nationale en internationale oorsprong. Op zondag 13 oktober vindt in de Immanuelkerk in Veldhoven het eerste concert plaats.

Tot aan de coronacrisis vonden er al kamermuziekoptredens plaats in de Immanuelkerk ‘Dat is ontstaan in de tijd van Cult en Tumult. De kerk besloot daaraan ook mee te doen. langzamerhand is dat ontwikkeld tot een kamermuziekserie. Die kwam tijdens corona stil te liggen. Daarna volgde een herstart die moeizaam op gang kwam. In het seizoen 2023/2024 werd dat beter met gemiddeld 40 tot 80 bezoekers’, vertelt Veldhovenaar Han Vogel, secretaris van de stichting en voormalig slagwerker van symfonieorkest PhilZuid.

Intiem karakter

Kamermuziek wordt gebracht door onder meer solisten, kleine ensembles en kleine koren. ‘Het is muziek die in een kamer moet passen. Het heeft een intiem karakter, is vaak klassiek getint en altijd akoestisch’, legt Vogel uit. Om de optredens te bekostigen moest de organisatie het tot nu toe hebben van de 10 euro entree die geheven werd. ‘Daarvan moesten we de musici betalen. De Immanuelkerk stelde de koffie en thee beschikbaar en ze dekten een eventueel tekort. Daarvan heeft het kerkbestuur nooit een probleem gemaakt. Ze vinden het fijn dat we het initiatief hebben genomen tot de oprichting van een stichting’, weet Vogel.

Voorzitter van de kersverse Stichting Kamermuziek Veldhoven is Wim Hofstra. De Veldhovenaar was 50 jaar koordirigent en 20 jaar muziekdocent op het Christiaan Huygens College. ‘Het is fijn dat we ook nu weer gebruik mogen maken van de vrijwilligers van de kerk. Ze zorgen niet alleen voor de koffie en thee, maar regelen ook het licht en geluid en maken opnamen voor de musici. Ook regelen ze de posters van de optredens. De samenwerking is heel goed en dat willen we van beide kanten zo houden.’

Enthousiast

Het stichtingsbestuur bestaat naast voorzitter Wim Hofstra en secretaris Han Vogel uit penningmeester Frans Heutinck en Hildegard van den Berge-Springer en Pauli Gerritsen. De stichtingsvorm biedt het bestuur mogelijkheden om ruimer te begroten. ‘We kunnen als stichting nu bedrijven aanschrijven voor sponsoring. Dat biedt ons de kans om musici aan te trekken met een grotere reputatie. Als je een naam weet binnen te halen, trek je een volle kerk’, verwacht de voorzitter. De musici die tot nu toe in de kerk hebben opgetreden zijn daar enthousiast over. ‘Ze vinden het prettig om hier te spelen. Ze zijn lovend over de akoestiek’, hoorde Vogel terug.

Het seizoen telt 7 maandelijkse concerten die plaatsvinden van oktober tot en met april. De programmering daarvan is al rond. Vogel: ‘De musici komen nu nog uit de kringen van mijn relaties en die van Hildegard die samen met mij de kamermuziekserie is begonnen. We gaan regelmatig ergens luisteren en soms bieden musici zichzelf via-via bij ons aan. We zijn nu al aan het nadenken over de invulling van het volgende seizoen.’

Op 13 oktober wordt in de kerk aan de Teullandstraat 1 het eerste seizoen van de stichting afgetrapt door de regionale talenten Elise van Agthoven (piano) uit Veldhoven en Jinte van der Heijden (fluit) uit Eersel. Elise werd in 2022 onderscheiden met de Veldhovense Cultuurprijs. Jinte was finaliste van het Prinses Christina Concours. Het optreden begint om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De entree is 12,50 euro. Voorafgaand aan het concert wordt de stichting gepresenteerd. De website www.stichtingkamermuziekveldhoven.nl is nog in aanbouw.