Grootste modelbouwbeurs ter wereld in Koningshof

VELDHOVEN – 18, 19 en 20 oktober zijn ze er weer, in Veldhoven. De straaljagers en de bommenwerkpers. De tanks en de vrachtwagens. Conferentiecentrum Koningshof is decor voor de Scale Model Challenge. In het kleine de grootste jaarlijkse beurs ter wereld. 

miniatuur kunstwerkjeDe vijftiende editie van dit Mekka voor modelbouwers is inmiddels uitgegroeid tot een driedaags evenement, in het derde weekeinde van oktober. Hij trekt 200 exposanten uit meer dan twintig landen. En ook de bezoekers komen tot uit China, Japan, Australië en de VS. Vorig jaar werden meer dan 5000 bezoekers verwelkomd.

Modelbouw begon ooit als ‘vliegtuigjes bouwen’ voor jongens. Het is uitgegroeid tot een kunstvorm, waarin kunde, aandacht, geduld, concentratie en kennis samen voor ongelofelijke resultaten zorgen. Het bouwen van het model is slechts het begin. Het verven (met airbrush) en vooral het verweren,  ‘weatheren’, maken het tot een hobby als weinig anderen. Weatheren is het levensecht maken van het model, aanbrengen van olievlekken, rooksporen, beschadigingen en vervaalde lak.

Diorama’s

Een verhaal apart zijn de diorama’s. Levensechte landschappen. Maar dan slagvelden met tanks. Vliegvelden met wrakken. Of superhelden op planeten. Gedetailleerd nagemaakt tot op de millimeter, of beter tot elk grassprietje. En: historisch helemaal correct. Vaak gaat er een flinke studie aan vooraf. Welke tanks stond in welk landschap, welke kleur hadden de uniformen, wat voor zand zat op de spatborden? Ook ruim vertegenwoordigd is het zogenaamde tabletop wargaming, weer met zelfgeverfde figuren.

Ruim tweeduizend modellen zijn te zien op 7000 vierkante meter exporuimte, met name op de stands van verenigingen uit heel Europa. De ervaren hobbyist kan zijn hart ophalen bij de bijna 200 gespecialiseerde fabrikanten en handelaren. Regelmatig zijn er workshops ter introductie van nieuwe producten en/of technieken. En heel wat van al die modellen dingen mee in de grote wedstrijd.

Jeugd

Ook voor beginners valt veel te genieten, vooral jongeren. De organiserende SMF wil de hobby terug brengen waar hij begon. Zo is er een speciale jeugdstand waar kinderen onder begeleiding een eerste model kunnen bouwen (en verven).

Elk jaar heeft organisator Robert Crombeecke speciale gasten. Deze keer zijn dat Harry Arling, Wijnand Driessen en Joris van Os. De laatste is schrijver, regisseur en beeldend kunstenaar. Om de zinnen te verzetten maakt hij ongelofelijke fantasierijke diorama’s en figuren. Wijnand Driessen hoeft als Nuenenaar niet ver te reizen. Sinds 2009 is hij achtergrondschilder in de filmindustrie. Zijn werk valt vooral op door het materiaal: karton. Al moet je goed kijken om dat te zien, het is levensecht. Arling is beter bekend als Kosmotroniks. Hij transformeert het afgedankte en ongewenste, de verspilling van een consumptiemaatschappij, in iets fantastisch en moois, in de dromen van het kind in ons allemaal.

Info

De vele werelden zijn 18, 19 en 20 oktober te zien in Koninghof, Locht 117, Veldhoven. Vrijdag enkel voor workshops, toegang in weekeinde van 10.00 tot 17.00. Dagkaarten 13 euro, tot 6 jaar gratis, tot 14 jaar 11 euro. Passe-partouts, 19 euro. Hotel en restaurant Koningshof hebben speciale tarieven voor bezoekers.

Meer info op scalemodelschallenge.com, tickets verkrijgbaar op ohforzeroevents.com. Scale Model Factory is een vereniging die tweewekelijks in Eindhoven bij elkaar komt, zich op beurzen in binnen-en buitenland presenteert en zelf de grootste organiseert