Bijzonder initiatief om een kunstwerk van overleden Theo Kappé te winnen

VALKENSWAARD – Onlangs overleed de Valkenswaardse kunstenaarTheo Kappé op 85-jarige leeftijd. Hij maakte vele honderden schilderijen, maar ook andere kunstwerken. Kappé was zeer geliefd onder kunstliefhebbers en de leerlingen die hij door de jaren les heeft gegeven. Om zijn kunst niet verloren te laten gaan, zijn enkele Valkenswaardenaren een bijzonder initiatief begonnen.

Theo Kappé: ‘Mijn stijl ben ik zelf, ik schilder wat ik wil.’ Foto: Ton Smeets

Twee van de initiatiefnemers zijn Will Verhagen en José Baltussen, tot voor kort leden van Stichting Vaart. Dit gezelschap stelt zich ten doel het kunstklimaat in Valkenswaard voor beeldend kunstenaars te verbeteren. Samen met Theo Geldens zetten zij zich nu in om de nalatenschap van Kappé goed te regelen. “Theo maakte zich aan het einde van zijn leven zorgen over wat er met zijn kunstwerken ging gebeuren. Hij wilde geen veiling. ‘Geef ze maar weg aan mensen die mijn kunst kunnen waarderen’, was zijn boodschap.

En dat hebben de initiatiefnemers goed in de oren geknoopt. Ze kwamen met een heel origineel idee, dat de goedkeuring van Kappé kon wegdragen. “Er viel een last van hem af”, zegt Will. “Hij was er zelfs opgetogen over. Want de gedachte dat zijn kunst wellicht verloren zou gaan, raakte hem diep. Het zat hem écht dwars. Hij vroeg aan ons of we iets konden bedenken om dit te voorkomen.” José vult hem aan: “We geven zijn creaties aan hen die écht iets hebben met de mens én de kunstenaar Theo Kappé hebben gehad.”

In goede handen

Schilderij Theo Kappé

Will noemt het opvallend dat Kappé zich geen zorgen maakte over de dood. “Nee, zeker niet. Hij was er nieuwsgierig naar. Wat zou er zijn na de dood? Hij zei altijd: ‘En als er niks is, dan weet ik het ook niet’. Het ging hem eigenlijk vooral over wat er met zijn kunst zou gebeuren. Toen hij er van overtuigd was dat zijn nalatenschap bij ons in goede handen was, is hij vredig en rustig gestorven. Ook zijn zoons Bart en Joost zijn hier trouwens bij betrokken.”

De bedoeling is dat mensen worden gevraagd om hun verhalen over en met Kappé op te schrijven. “We willen vervolgens een boekwerk maken met als titel ‘Ik en Theo Kappé’. In een gelimiteerde oplage”, zegt José. “En iedereen maakt bovendien kans op een origineel kunstwerk van Theo. Geïnteresseerden vragen we een mail te sturen met hun naam en de tekst ‘Ik wil geïnformeerd worden’. Het e-mailadres is: miekeverschuuren@gmail.com.”