Test met geluidsscherm van oude windmolens langs A58 bij Oirschot

OIRSCHOT – Rijkswaterstaat start bij Oirschot een proef met een uniek geluidsscherm langs de A58, gemaakt van afgedankte windmolens. Als de test slaagt, kunnen we deze schermen op veel meer plekken langs snelwegen zien.

Proef geluidscherm van bladen van windmolens
Foto: Blade–Made

Innovatief ontwerp 

Het geluidsscherm wordt geplaatst bij parkeerplaats Kloosters, op een speciaal deel van de snelweg waar nieuwe innovaties worden getest. Het ontwerp komt van de Rotterdamse start-up Blade-made, die manieren zoekt om oude windmolenwieken een nieuw leven te geven. Eerder bouwde zij al een speeltuin met torens van deze afgedankte wieken.

Duurzame oplossing voor oude wieken

Het recyclen van windmolens is nog een uitdaging, terwijl in Europa duizenden wieken aan vervanging toe zijn. Vanaf 2025 mogen afgedankte molenwieken echter niet meer worden begraven, omdat dit slecht is voor het milieu. Blade-made wil bewijzen dat de wieken op een duurzame manier hergebruikt kunnen worden.

Het geluidsscherm dat nu wordt getest is zo’n 60 meter lang en 3,5 meter hoog. Twee grote wieken worden aan elkaar gekoppeld om een golvend scherm te vormen. De komende jaren wordt gekeken hoe goed het scherm verkeersgeluid tegenhoudt en hoe duurzaam het materiaal is.