Broodnodige hoogspanningskabel stapje dichterbij

REGIO – De voorbereidingen voor een nieuwe hoogspanningskabel in de Kempengemeenten zijn officieel begonnen. Deze kabel moet het stroomtekort oplossen dat vooral bedrijven en instellingen in de regio treft.

Hoogpanningskabel
Foto: Studio040

Momenteel zijn de Kempengemeenten, van Reusel tot Bergeijk, afhankelijk van één enkele hoogspanningslijn die via de Eindhovense High Tech Campus verbonden is met het landelijke elektriciteitsnet. Deze lijn voert stroom langs de A67 en via het hoogspanningsstation in Hapert naar de regio. Maar de capaciteit van deze 150.000 volt-kabel is onvoldoende om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen. En om de stroom van duurzame bronnen zoals windmolens en zonneparken te verwerken.

Eerste stappen

Netbeheerder Tennet heeft al budget vrijgemaakt voor het project. De volgende stappen zijn het graven van de kabelsleuven en het plaatsen van voldoende transformatoren aan beide zijden van de nieuwe kabel. De werkzaamheden verlopen voorspoedig. Aan het Zwartven in Hapert wordt terrein  bouwrijp gemaakt. Daar komen straks vier nieuwe transformatoren die het werk van de huidige twee overnemen. Dankzij nieuwe technieken wordt dit in 2026 al opgeleverd, anderhalf jaar eerder dan gepland. Dit zal de stroomcapaciteit direct verbeteren, maar voor een echte oplossing moet de nieuwe kabel worden aangelegd.

Uitdagingen

Het leggen van de nieuwe kabel brengt wel weer grotere uitdagingen met zich mee. Tennet is momenteel op zoek naar een ingenieursbureau dat het optimale tracé voor de kabel gaat bepalen. Ondertussen zijn ook de betrokken gemeenten in actie gekomen. Zij hebben besloten samen te werken in hun zoektocht naar geschikte grond, en vragen de provincie om de leiding te nemen in dit proces.

Tennet heeft het zoekgebied ruim genomen. Ook gemeenten als Valkenswaard en zelfs Bergeijk wordt mogelijk gevraagd om bij te dragen. De planning is dat de graafmachines tussen 2029 en 2031 aan de slag gaan. De huidige hoogspanningsmasten blijven staan om zo snel mogelijk extra capaciteit te kunnen realiseren. Het volledig ondergronds aanleggen kost teveel tijd en is van de baan.

Tijdelijke oplossing

Op het Kempisch Bedrijvenpark hebben ondernemers inmiddels een tijdelijke oplossing gevonden door samen een energiehub op te zetten Daarin worden zonnepanelen, windmolens en een grote batterij ingezet. Hoewel deze samenwerking voor nu een oplossing biedt, is het vergroten van de capaciteit met de nieuwe hoogspanningskabel essentieel voor de lange termijn.