En dat doen ze alleen nog op plekken waar veel mensen passeren, zoals bij scholen, sportclubs en populaire fiets- en wandelroutes. De eerste ronde start direct na 21 april, en wordt – hoe kan het ook anders – ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd, als de rupsen slapen en de omstandigheden optimaal zijn. Daarbij worden de boomkronen bespoten met een bacteriepreparaat dat zich hecht aan de bladeren. Als de rupsen vervolgens aan hun groene diner beginnen, krijgen ze meteen het middel binnen. Geen zorgen: het middel is onschadelijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Toch raadt de gemeente aan om uit de buurt van de spuitnevel te blijven, want oude nesten kunnen nog brandharen bevatten. En die veroorzaken jeuk waar geen krabben tegenop kan.
Minder spuiten, meer natuur
Waar vroeger het spuitkanon nog op volle toeren draaide, kiest Valkenswaard nu steeds vaker voor een groenere route. Minder chemie, meer biodiversiteit. Door bermen, tuinen en perken bloemrijk in te richten, krijgen natuurlijke vijanden zoals de koolmees, sluipwespen en kevers weer meer kans. Ook het maaibeleid wordt aangepast: minder vaak maaien betekent meer ruimte voor bloemen en insecten.
Help mee vanuit je eigen tuin
Inwoners kunnen zelf ook een rupsje-nooit-genoeg minder maken. Een nestkastje voor mezen ophangen of bloemen zaaien voor een insectvriendelijke tuin helpt al enorm. De gemeente ondersteunt dat initiatief met gratis mezenkastjes. Interesse? Een mailtje naar groen@valkenswaard.nl is genoeg.
Meer weten over de rups en zijn natuurlijke tegenstanders? Kijk dan op www.valkenswaard.nl/rups.
Weet jij nieuws van bij ons? Tip ons!
Stuur je tip, verhaal en/of foto of video naar de redactie: redactie@1kempen.nl