Waar in 2023 nog vier dumpings werden geregistreerd binnen de politie-eenheid Oost-Brabant, liep dat aantal in 2024 op tot maar liefst 21. Daarmee wordt de regio, ondanks dalende cijfers op andere vlakken, opnieuw geconfronteerd met de donkere kant van de georganiseerde drugscriminaliteit.
Lichte daling hennepkwekerijen, maar opvallende stijging drogerijen
De cijfers uit het Nationaal Overzicht Drugslocaties 2024 laten zien dat het aantal hennepkwekerijen in Oost-Brabant licht daalde van 86 naar 80. Daarmee kent de regio, samen met Midden-Nederland, de kleinste daling van alle politie-eenheden. Ook het aantal hennepstekkerijen zakte fors – van acht naar twee – en het aantal growshops halveerde van twee naar één.
Tegenover deze afname staat echter een duidelijke toename van hennepdrogerijen, van twee in 2023 naar zes in 2024. Dit wijst mogelijk op een verplaatsing binnen de hennepketen, waarbij andere schakels in de productieketen actiever worden.
Minder labs, minder opslag – maar Brabant blijft hotspot
Wat betreft harddrugsproductie en -opslag noteerde de eenheid Oost-Brabant eveneens dalingen: productieplaatsen van synthetische drugs, heroïne of cocaïne daalden van 14 naar 10 locaties, en opslaglocaties namen af van 15 naar 11. Toch is het beeld in de bredere provincie Noord-Brabant minder geruststellend.
De provincie als geheel telde in 2024 namelijk 38 productielocaties – een stijging ten opzichte van 2023 – en bleef daarmee op de tweede plaats landelijk. In Noord-Brabant werden de meeste synthetische drugslabs aangetroffen, en op sommige plekken werd het versnijdingsmiddel procaïne met brandbare oplosmiddelen verwerkt.
Opvallend is ook dat Noord-Brabant, ondanks een daling van het aantal opslaglocaties van 39 naar 27, nog steeds de provincie was met de meeste opslaglocaties voor chemische stoffen, hardware en versnijdingsmiddelen.
Dumplocaties blijven stijgen
De meest zorgwekkende trend is onmiskenbaar de stijging van het aantal dumplocaties voor drugsafval. In Oost-Brabant vertienvoudigde het aantal meldingen – van 4 naar 21. Dit draagt stevig bij aan het provinciale totaal van 53 dumpings in Noord-Brabant, dat daarmee landelijk koploper is.
Het rapport schetst een verontrustend beeld van dumpmethodes: in Baarle-Nassau werd drugsafval gemengd met mest en over akkers uitgereden. Er rijst een beeld van dumpingen die steeds vaker "in of op de bodem" plaatsvinden, met onvoorspelbare en potentieel langdurige milieuschade tot gevolg.
Hoewel de cijfers over productielocaties en opslag in Oost-Brabant voorzichtig optimistisch stemmen, is het toegenomen dumpgedrag een forse domper. De regio blijft een belangrijk radertje in de drugscriminaliteit, en het groeiende aantal milieuvervuilende dumpingen onderstreept dat het probleem zich niet zomaar laat wegcijferen – het verandert vooral van vorm.
Weet jij nieuws van bij ons? Tip ons!
Stuur je tip, verhaal en/of foto of video naar de redactie: redactie@1kempen.nl