Europese lijsttrekker VVD in Veldhoven: ‘De energie spat er vanaf in Brabant’
VELDHOVEN – Malik Azmani, VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, bracht afgelopen week een bezoek aan Veldhoven. Hij ging in gesprek met VVD-leden uit Oost-Brabant over veiligheid, economie en migratie. Maar de grootste uitdaging is mensen te interesseren voor Brussel. “Je merkt dat er urgentie is voor Europa.”
Volgens Azmani spat de energie er vanaf in deze regio. Zijn Europese collega’s kennen Brainport, want er gebeurt veel in Brabant: “Brainport staat in de top 5 van Europese economieën. We hebben talenten uit de hele wereld nodig én willen Nederlands potentieel benutten. Brainport is de motor van de Nederlandse economie, maar mensen weten niet altijd wat ze te danken hebben aan een sterke economie. Bovendien werkt het ook verdedigend. Je bent immers minder afhankelijk van andere landen.”
Björn de Groot werkt al in Brussel als medewerker, maar hij gaat nu volgens gespreksleider Daan de Kort ‘van backstage naar on stage’. “Het moet in Europa over ‘dingen’ gaan en niet over ‘dingetjes’. Te vaak wordt voor regeltjes de schuld aan Brussel gegeven, terwijl die regels in Nederland zijn gemaakt. Nederland heeft bijvoorbeeld zelf de postzegelgrote Natura 2000-gebieden aangewezen. Soms komen er ook extra eisen voor mkb’ers. Die verschillen tussen landen zorgt voor oneerlijke concurrentie.”
Migratie
Als Azmani gaat flyeren, dan hebben mensen het vooral over migratie. Wat kan Brussel daarin betekenen? “We gaan buitengrenzen meer bewaken en meer selectie aan de poort toepassen, waarna we mensen met kansarme aanvragen terugsturen. We moeten hiervoor met de 27 lidstaten gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen. Men is kritisch over de Tunesië-deal, maar die is wel succesvol. De instroom is met tachtig procent afgenomen.”
Volgens Azmani was er ook sprake van een ‘veel breder pakket dan in de media terecht is gekomen’. “Er is wel degelijk aandacht voor mensenrechten. Met dit akkoord hebben we in ieder geval invloed in deze regimes. Mensen moeten wel gaan zien dat er wordt geleverd.”
Veiligheid
Het meest actuele onderwerp is veiligheid. Azmani: “We hadden nooit gedacht dat er oorlog op ons continent zou komen.” De norm dat landen twee procent van het bruto binnenlands product besteden aan defensie moet daarom volgens hem wettelijk worden vastgelegd, zodat alle landen zich eraan houden. “Ook moeten we samenwerken, bijvoorbeeld bij het aankopen van wapens, zodat Poetin er niet aan denkt om deze kant op te komen.”