Goede start opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen in Leende
LEENDE – Begin juni heeft de gemeente Heeze-Leende, samen met Cordaad en vrijwilligersorganisatie Graag Gedaan, een opvanglocatie voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen gerealiseerd. Op landgoed Mariahoeve zijn een 30-tal units geplaatst, die ruimte bieden aan 150 vluchtelingen. Voor de gemeente Heeze-Leende is dit het eerste opvangproject van deze omvang.
Nieuw wijkje
Landgoed Mariahoeve is eigendom van de particuliere Hofstee-stichting en ligt in het buitengebied van Leende tussen de snelweg A2 en de spoorlijn Eindhoven-Weert. Naast de woonunits voor de veelal gezinnen beschikt men ook over een algemene unit met was- en droogmachines. Voor de kinderen zijn er al enkele speeltoestellen geplaatst. De voormalige boerderij, die op het landgoed staat, werd voorheen door De Zonnebloem gebruikt als uitstapjes-locatie. Deze is nu gerestaureerd en omgebouwd tot een grote algemene recreatieruimte.
Tijdelijk
Alle units, inclusief de algemene ruimtes zijn voorzien van zonnepanelen, aangevuld met een waterstof-energievoorziening. Het ‘nieuwe wijkje’ heeft daarmee alles, wat nodig is als tijdelijk onderkomen voor de oorlogsvluchtelingen. De vergunning voor deze opvanglocatie is verleend voor niet langer als 24 maanden. Naar verwachting zal na die twee jaar de locatie weer worden overgedragen aan de Hofstee-stichting.
Open Dag
Op 22 juni was er een Open Dag voor bewoners van Heeze-Leende en andere belangstellenden. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met de locatie, de organisatie en bewoners. Sommige Oekraïense bewoners spraken al goed Nederlands. Hun persoonlijke ervaringen en hun dankbaarheid maakten op bezoekers veel indruk.
Formele zaken regelen
Op dit moment zijn bijna 90 woonplekken bezet, vooral door jonge gezinnen met soms een grootouder of ander familielid. Dat aantal zal in de komende tijd groeien tot het maximum van de 150 beschikbare plekken. Na een welkom worden door de gemeente, samen met Cordaad en vrijwilligersorganisatie Graag Gedaan een aantal formele zaken voor de mensen geregeld, zoals het toekennen van een BSN-nummeren inschrijving bij een dokter. Ook moeten de (leerplichtige) kinderen worden ondergebracht op een school.
Veel hulp en vrijwilligers
Veel mensen vanuit de gemeenschap hebben zaken aangeboden, waardoor de vluchtelingen al fietsen en speelgoed hebben ontvangen. Ook hebben zich veel vrijwilligers aangemeld, die hun diensten hebben aangeboden als gezinsbuddy, taalmaatje, hulp bij formaliteiten als belastingzaken en bankzaken en andere praktische zaken. Men is nu bezig om de vrijwilligers te koppelen aan bewoners met hun specifieke hulpvragen. De opstart van dit project wordt als positief ervaren.