Het hekwerk van wijlen Jan de Rooij moet eruit

OIRSCHOT – Na vijf jaar van juridisch touwtrekken gaat de gemeente Oirschot nu toch handhaven tegen het hoge hek rondom het gehele perceel van wijlen Jan de Rooij aan de Kromvensedijk in Middelbeers. De erven van De Rooij en hun advocaat hebben nog twee weken om zienswijzen in te dienen. Mochten die niet gegrond verklaard worden, dan moeten het hekwerk rond het perceel en de toegangspoort binnen acht weken verwijderd worden, op last van een dwangsom van 25 duizend euro in één keer. Een hek rondom het erf is wel toegestaan, alsook een hek van hooguit één meter hoog rondom het perceel.

In een brief aan Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL) en haar advocaat Rogier Hörchner laat de gemeente weten dat in 2019 onterecht een omgevingsvergunning is verleend voor het hekwerk. De werkgroep diende toen een bezwaarschrift in, dat in 2019 nog ongegrond werd verklaard door de gemeente. Een later bezwaar van de werkgroep – in 2022 – werd in 2023 ook door de gemeente afgewezen.

De rechtbank Oost-Brabant echter oordeelde nu in haar uitspraak van 26 april van dit jaar, dat het bezwaar van WNL tegen het hek wel degelijk gegrond is. De rechtbank droeg hierbij de gemeente Oirschot op om een nieuw besluit te nemen over het hekwerk, met inachtneming van de beslissing van de rechtbank. De gemeente Oirschot geeft hieraan nu dus gehoor. Ze laat de werkgroep ook weten het niet meer nodig te vinden om nog eens een hoorzitting aan deze kwestie te wijden.

Omgevingsvergunning

Met het weigeren van de volgens de rechtbank onterechte omgevingsvergunning voor het bijna twee meter hoge en 860 meter lange hekwerk komt nu dus – zo lijkt het – na vijf jaar een einde aan de juridische strijd tussen de natuurwerkgroep enerzijds en de gemeente met Jan de Rooij (en nu zijn erven) anderzijds. De omgevingsvergunning bleek tóch in strijd met het bestemmingsplan. “De Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht bepaalt dat het verboden is een bouwwerk of een deel daarvan dat is gebouwd zonder omgevingsvergunning te realiseren in dit gebied”, zo laat de gemeente weten.

Feitelijk was Jan de Rooij daarmee dus al sinds de plaatsing van hek en toegangspoort in 2019 in overtreding. Bij de rechterlijke uitspraak hebben overwegingen van natuurbescherming in het kwetsbare Natura 2000-gebied Landschotse Heide een belangrijke rol gespeeld. De erven van oud transportondernemer en Parijs-Dakar rallycoureur Jan de Rooij staat het wel vrij om een erfafscheiding te plaatsen en ook om een maximaal één meter hoog hekwerk rond het perceel te plaatsen. Een eerder door de gemeente vergund alternatief hekwerk van maximaal 1,25 meter hoog is hiermee ook van de baan.

Rens van Ginneken