Honderden bezoekers op eerste editie Fun aon de Run
VELDHOVEN – De eerste editie van Fun aon de Run bij De Stalvrienden in Veldhoven trok zondag honderden bezoekers naar de Volmolenweg 17. Het evenement moest geld opleveren waardoor de stichting haar goede werk kan voortzetten.
Marieke Hendrikx nam 20 jaar geleden het initiatief tot de oprichting van Stichting De Stalvrienden. Sindsdien biedt zij met haar team vijf dagen per week mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking de mogelijkheid om paard te rijden. De ongeveer 120 ruiters die wekelijks begeleid komen rijden, komen uit de regio Eindhoven en de Kempen.
De paarden waarover de stichting beschikt zijn extra rustig en mensgericht. Hendrikx: “Het karakter van het paard is voor ons het belangrijkst. We hebben een tillift en maken gebruik van onder meer aangepaste zadels die extra ondersteuning geven.” Hierdoor en door de individuele begeleiding zijn de kosten voor de stichting wel hoger.
Dagbesteding
Frits van Sambeeck uit Eersel stond twintig jaar geleden mede aan de wieg van Stichting De Stalvrienden. Hij bedacht met een aantal sympathisanten het evenement Fun aon de Run. “Met het evenement willen we meer bekendheid geven aan de stichting en geld ophalen voor de continuïteit ervan. We zijn dan ook erg blij met de sponsors. Dat geld gaat rechtstreeks naar De Stalvrienden. De stichting gaat dat gebruiken voor de renovatie van oude varkensstallen die vervolgens worden ingezet voor dagbesteding. Voor de continuïteit van de stichting is die tak erg belangrijk.”
Er wordt al sinds anderhalf jaar dagbesteding gegeven bij de stichting, weet Lonneke Kanen. “Van dinsdag tot en met vrijdag bieden we hier dagbesteding. Dat willen we uitbreiden met de maandag. De cliënten doen hier van alles zoals in de tuin werken, stallen uitmesten, wandelen, creatief bezig zijn en de kippen en konijnen verzorgen.” Voor meer informatie hierover kan men mailen naar info@stalvrienden.nl.
Chuckwagon
Terwijl zondag in de tot Saloon omgetoverde rijhal de band ACE aan het soundchecken was, klonk daarbuiten het ratelen van elektrische schroevendraaiers. Vaders en grootvaders zetten er met hun (klein)kinderen vanaf 12.00 uur een chuckwagon in elkaar. Ook de Veldhovense familie Van de Molengraft was aanwezig met vader Wouter, moeder Laura en de kinderen Niels en Merel.
“Onze kinderen rijden bij De Stalvrienden en die dragen wij een warm hart toe. De kinderen hebben hier een vast paard en ze kijken wekelijks uit naar de les”, vertelde Laura. Inge Wenting is een van de instructrices. “We maken hier groepjes van maximaal vier personen die bij elkaar passen. Voor elke ruiter is er een vrijwilliger die helpt. Gaandeweg de lessen bepalen we doelen. Bij ruiters van een laag niveau gaat het vooral om de beleving of therapie. Het werken aan het zelfvertrouwen kan een doel zijn. Kinderen die het bijvoorbeeld lastig hebben op school, besturen hier een paard van 400 kilo. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen.”
Opdrachten
Vanaf 15.00 uur vonden de wedstrijden tussen de acht chuckwagons plaats. Op een parcours moesten tijdens de race opdrachten worden uitgevoerd. Na winst in de halve finale won de familie Van de Molengraft ook de finale. De vreugde van alle kinderen was groot, toen ze hoorden dat ze hun zelfgebouwde huifkar ook nog eens mee naar huis mochten nemen. Het publiek genoot verder van demonstraties veedrijven en optredens van diverse bands.
Gedurende de middag konden kinderen een bijdrage leveren aan de bouw van een Paard van Troje. Ook was er een kleinschalige markt. Vanuit een van de kramen gaf de Veldhovense Stichting Animal Care Zuid-Oost Brabant voorlichting aan hondenbezitters. De stichting houdt zich met tal van vrijwilligers bezig met het opsporen van vermiste honden.
“We wijzen mensen op het belang van het laten chippen van hun huisdier. Maar het allerbelangrijkst is wel dat ze de chip registeren. Daarvoor zijn verschillende portalen zoals de website van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (www.ndg.nl). Op die manier kunnen we gevonden huisdieren sneller terugbezorgen bij het baasje”, legt Hennie namens de stichting uit.