Oververhit: buurtbemiddeling een optie?
Veldhoven – Last van harde geluiden, huisdieren of rondslingerend vuil? Het kan zorgen voor irritatie. Wat begint als kleine irritatie kan uitgroeien tot een grote burenruzie. Dan kan Buurtbemiddeling helpen.
De gemeente vraagt om eerst zelf te proberen uw buren te benaderen. Kijk of u er samen uit kunt komen. Lukt dit niet en wilt u toch graag tot een oplossing komen met uw buren, dan kan buurtbemiddeling daarbij helpen.
Rol van buurtbemiddeling
Soms is een gesprek met de coördinator van buurtbemiddeling al voldoende om het conflict een positieve wending te geven. Lukt dat niet, dan kunnen de vrijwillige buurtbemiddelaars contact opnemen met uw buren. De vrijwillige bemiddelaars hebben niet de rol van “De Rijdende Rechter”, maar zijn onpartijdig en respecteren uiteenlopende meningen en leefwijzen. Zij zijn getraind in het bemiddelen bij ruzies, of lastige situaties.
Werkwijze
De buurtbemiddelaars helpen de buren om met elkaar in gesprek te komen. Eerst spreken de bemiddelaars buren afzonderlijk. U krijgt ruimschoots de gelegenheid om te vertellen wat er precies aan de hand is. Als het mogelijk is vindt er een gezamenlijk bemiddelingsgesprek plaats. De bemiddelaars begeleiden dit gesprek en helpen bij het vinden van een oplossing. Er wordt dus niets door “een derde partij” opgelegd; de oplossing wordt gedeeld door beide buren zodat iedereen zich er in kan vinden. De bemiddelingsgesprekken vinden plaats op neutraal terrein.
Buurtbemiddeling inzetten
Ongeveer tweederde van de meldingen wordt positief afgerond. Er zijn geen kosten aan verbonden. U kunt zelf contact opnemen met buurtbemiddeling Veldhoven. Daarnaast kunnen buurtproblemen worden aangemeld via bijvoorbeeld de woningbouwvereniging, politie, gemeente of een buurtorganisatie.
Als u denkt dat buurtbemiddeling u kan helpen, of als u vragen hebt na het lezen van dit artikel, neem dan contact op met coördinator Björn Roos (Cordaad Welzijn) 06-51861354 buurtbemiddelingveldhoven@cordaadwelzijn.nl