Reden: de Belgische activiteiten van de keten – bestaande uit winkels en distributiecentra – zijn nog niet ingebracht in het Nederlandse moederbedrijf. Pas daarna kunnen banken de uitkoop van Henk financieren. Volgens externe directeur Willem Meijer kan die juridische afwikkeling in België nog jaren duren.
Uittreding afgewezen
Henk vroeg de Ondernemingskamer om als aandeelhouder te mogen uittreden, zodat hij via een nieuwe procedure de waarde van zijn aandelen kon laten vaststellen. De rechter wees dat verzoek af. Henk zou onvoldoende hebben onderbouwd dat zijn positie als aandeelhouder ‘onhoudbaar’ is.
Bovendien rekent de rechter hem zijn rol in het conflict zwaar aan. Henk zou, buiten zijn broer Mark om, zijn kinderen hebben geholpen met de oprichting van een concurrerende webshop. Hij schonk hen meer dan tien miljoen euro, deels bedoeld voor de financiering van die nieuwe online winkel.
Bestuur in handen van derden
De broers liggen sinds 2020 met elkaar in de clinch. In een eerdere uitspraak werd Henk vanwege wanbeleid uit zijn bestuursfunctie gezet. Sindsdien is de leiding van het bedrijf in handen van een externe directeur en een beheerder, die gezamenlijk beschikken over een doorslaggevende stem in het bestuur.
Zolang de Belgische tak niet is overgedragen, blijft Henk formeel aandeelhouder — tot zijn eigen ongenoegen én dat van zijn broer.
Weet jij nieuws van bij ons? Tip ons!
Stuur je tip, verhaal en/of foto of video naar de redactie: redactie@1kempen.nl